במסגרת מקצועות הפיננסים השונים אליהם מוענקים רישיונות תעסוקה מטעם הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר, שניים מהמקצועות המרכזיים והמבוקשים ביותר בתחום הם ייעוץ השקעות וניהול תיקי השקעות. מדובר במקצועות מרכזיים בעולם הפיננסים ובשוק ההון, והביקוש לשירותיהם של יועצי ומנהלי השקעות הוא גבוה ויציב יחסית. בשנים האחרונות גם הבנקים הגדולים מספקים שירותים אלו ומתפעלים חטיבות של ייעוץ וניהל השקעות עבור לקוחותיהם, מה שמגדיל עוד יותר את היקף השוק עבור מקצועות אלו, ולכן גם את הביקוש לאנשי מקצוע המחזיקים ברישיונות המתאימים.
מה בעצם כוללים מקצועות אלו, מה נדרש לעשות על מנת לעסוק בהם באופן מקצועי וחוקי ומהם ההבדלים המרכזיים בין רישיון ייעוץ השקעות לבין רישיון ניהול תיקים?
מתן ייעוץ שוטף לעומת ניהול פעיל ואקטיבי
נסקור את ההשוואה ביניהם תוך שימת דגש על ההבדלים המרכזיים ביניהם, על מנת להבין הן את המאפיינים של כל אחד מהם, והן את מה שמבדיל ביניהם.
ההבדל המרכזי והעיקרי במהותם של שני מקצועות קרובים אלו, הוא הסמכות המוענקת לבעל המקצוע והפעולות אותן הוא מבצע במסגרת תפקידו אל מול הלקוח. יועץ השקעות, כשמו כן הוא, מעניק שירותי ייעוץ בלבד. הוא אינו מורשה לנהל בפועל את השקעותיהם של לקוחותיו, וגם לא מוטלת עליו האחריות או החובה לעשות כן. הוא מנתח את המתרחש בשוק, דואג להישאר מעודכן וכד', ובהתאם מייעץ ללקוחותיו מה לדעתו מומלץ שיעשו עם כספם והשקעותיהם. השירות הוא בגדר ייעוץ בלבד, והלקוחות מודעים גם כן לכך שכל פעולה שבסופו של דבר נעשית בתיק ההשקעות שלהם, אינה נעשית על ידי יועץ ההשקעות עצמו.
מנהל תיקי השקעות, לעומת זאת, פועל באופן אקטיבי ובמידה מסוימת של אוטונומיות בתיק ההשקעות של לקוחותיו. בסמכותו לבצע פעולות בפועל בתיק ההשקעות, להסיט כספים מאפיק השקעה אחד לאחר וכד'. כמובן שכל פעולותיו בתיק ההשקעות של לקוח מסוים נערכות תוך תקשורת שוטפת ותיאום מול הלקוח, במידה וזה האחרון אכן מעוניין בכך (לקוחות רבים מעדיפים שלא להיות מעורבים באופן שוטף במתרחש בתיק ההשקעות, ומעניקים למנהל התיק שלהם מרחב פעולה עצמאית רחב יותר).
זהו ההבדל המרכזי והמובהק ביותר בין שני מקצועות אלו – הסמכות לפעול באופן עצמאי בתיקי ההשקעות של הלקוחות, והשירות לו מצפים הלקוחות. יועץ השקעות עוסק רק בייעוץ ואילו מנהל התיקים פועל באופן אקטיבי בתיקי ההשקעות של לקוחותיו, ופעמים רבות זוכה למידה רבה יותר של חופש פעולה.
לימודי ייעוץ השקעות מול לימודי ניהול תיקים – הבדלים מרכזיים
בעוד עמדנו על קיומם של הבדלים מרכזיים בין הסמכויות ואופי העבודה של יועץ ההשקעות ומנהל התיקים, כמובן שמקצועות אלו גם קרובים ודומים במידה רבה האחד לשני, ובהתאמה גם חלק משמעותי מהלימודים והדרישות המקצועיות העומדות בפני המעוניינים לעסוק במקצועות אלו הם דומים.
על מנת לקבל רישיון יועץ השקעות, על המעוניינים בכך לעבור חמישה מבחנים שונים, המועברים מטעם הרשות לני"ע ומשרד האוצר. מבחנים אלו כוללים ארבע בחינות במקצועות יסוד (כלכלה, חשבונאות, אתיקה ודיני ניירות ערך וסטטיסטיקה ומימון), ובחינת גמר אחת (מקצועית א') אשר עוסקת בעולם ניירות הערך. במסלול ללימודי ניהול תיקים נדרשים הסטודנטים לעבור בסך הכל שש בחינות שונות – חמש מתוכן הן בדיוק אותן הבחינות להן נדרשים התלמידים לרישיון ייעוץ השקעות, ובנוסף קיימת דרישה לבחינת גמר נוספת – מקצועית ב' (בחינת המשך המיועדת ספציפית למעוניינים ברישיון ניהול תיקים, ונבדלת מהבחינה במקצועית א' בעיקר בכך שמדובר בבחינה פתוחה, בניגוד לבחינה האמריקאית במקצועית א').
כפי שניתן להבין, המסלול ללימודי ייעוץ השקעות וזה ללימודי ניהול תיקים הם מסלולים קרובים (כמעט זהים), למעט ההרחבה הנדרשת לצורך רישיון ניהול תיקים. גם קורסי ההכנה הייעודיים המוצעים עבור כל אחת ואחת מהבחינות הללו הם קורסים בהם משתתפים הן תלמידים הנמצאים במסלול לייעוץ והן כאלו אשר במסלול לניהול תיקים (מלבד לקורס מקצועית ב', כאמור, השייך למסלול לניהול תיקים).
הבדל גם בתקופת ההתמחות הנדרשת
הבדל נוסף שחשוב להכיר במסלולי ההכשרה וההסמכה הנדרשים לצורך קבלת רישיון למקצועות אלו המונפק מטעם מוסדות המדינה, הוא משך תקופת ההתמחות. בשני המקצועות הללו (כמו גם במקצועות רבים נוספים בעולם הפיננסים) נדרשת תקופת התמחות אותה על התלמיד להשלים, בטרם יקבל את הרישיון ויורשה לעסוק בתחום באופן מקצועי ועצמאי לחלוטין. משך תקופת ההתמחות שונה בין יועצי השקעות למנהלי תיקי השקעות – יועצי השקעות מחויבים בתקופת התמחות בת שישה חודשים, בעוד מנהלי תיקים מחויבים בתקופת התמחות בת תשעה חודשים. למנהלי תיקים, כאמור, סמכות ואחריות רחבה ומקיפה יותר (שכן הוא פועל באופן אוטונומי, בין היתר על פי שיקול דעתו, בתיק ההשקעות של לקוחותיו) ולכן גם תקופת ההתמחות לה הוא נדרש היא ארוכה יותר.
אלו הם ההבדלים העיקריים שחשוב להכיר בין רישיון ייעוץ השקעות לרישיון ניהול תיקים. עקב הדמיון הרב בין שני המסלולים, רבים מרחיבים את רישיונם לייעוץ השקעות לרישיון ניהול תיקים. לאחר שמחזיקים ברישיון ייעוץ, ההרחבה היא פשוטה ומהירה יחסית.