מקצועות פופולאריים שונים מעולם הפיננסים דוגמת ייעוץ השקעות, ניהול תיקים וייעוץ פנסיוני, מצריכים רישיון רשמי מטעם המדינה המוענק רק לאלו שצלחו את כלל הדרישות של המדינה עבור מקצועות ספציפיים אלו. הדרישות הללו כוללות מעבר של מספר בחינות מאתגרות ותקופת התמחות בת מספר חודשים (בהתאם לרישיון הספציפי). מכיוון שמדובר במספר בחינות במקצועות כמו כלכלה, חשבונאות, מימון וסטטיסטיקה, מרתיעים מבחנים אלו רבים מהמעוניינים ברישיונות, ומעלים את השאלה – מהי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המבחנים המאתגרים ולוודא כי צולחים אותם בהצלחה? התשובה אליה מגיע חלק ניכר מהאנשים המתעניינים בתחום היא – קורסי הכנה. אילו קורסי הכנה למבחני הרשות לני"ע מוצעים כיום בשוק ומהם הטיעונים העיקריים בעד ונגד קורסי ההכנה הללו?
קורס הכנה ממוקדי בחינה של בתי ספר המתמחים בתחום
עבור מי שמתעניין אילו קורסי הכנה בדיוק קיימים בתחום זה, התשובה היא כי עבור כל אחת מהבחינות הללו, הן של הרשות לני"ע והן של משרד האוצר, קיים קורס הכנה ייעודי המתמקד כל כולו בבחינה זו, ומכין את התלמידים והתלמידות נקודתית למעבר אותה בחינה. כך, במוסדות מובילים כמו האקדמיה לפיננסים תוכלו למצוא קורס הכנה עבור כל אחת מהבחינות, ובכלל זה הן בחינות היסוד והן בחינות הגמר. קורס ביסודות הביטוח, יסודות הכלכלה, יסודות החשבונאות, סטטיסטיקה ומימון, מקצועית א' ומקצועית ב', גמר פנסיוני וכו' – לכל בחינה קורס הכנה ייעודי משלה.
בעד – יתרונות עיקריים של קורסי ההכנה למבחני הרשות לני"ע
קיימים מספר טיעונים מרכזיים בעד קורסי ההכנה הייעודיים לבחינות הרשות לני"ע, טיעונים אשר כנראה משכנעים את מרבית המתלבטים שכן אחוז הנרשמים לקורסים אלו מבין כלל האנשים המקבלים בסופו של דבר את הרישיון המיוחל הולך ועולה בשנים האחרונות.
הטיעון המרכזי בהקשר זה הוא כי מרבית הבחינות הללו הן בחינות מאתגרות אשר באות לוודא כי אנשי המקצוע עליהם מופקד התפקיד הרגיש של ייעוץ וניהול ענייניהם הפיננסים של אנשים אחרים, אכן יחזיקו בכל הידע וההבנה הנדרשים על מנת לעשות את עבודתם נאמנה. מכיוון שמדובר בבחינות מאתגרות יחסית במקצועות בהם אין לרובנו ידע נרחב מחיי היומיום (כמה מאיתנו יודעים מהן עקומות ביקוש והיצע או כיצד מתבצע רישום חשבונאי?…), קשה מאוד לעשות הכנה מעמיקה ומספקת לבחינות אלו לבד, ללא כל סיוע מקצועי חיצוני. קורסי ההכנה ממלאים תפקיד זה בדיוק, ומיועדים להביא אותנו ממצב של אפס בקיאות בתחומים אלו לבקיאות מעמיקה המספיקה למעבר הבחינה, בתוך מספר חודשים.
טיעון נוסף בעד קורסי ההכנה לבחינות הרשות לני"ע הוא כי הלימודים בבתי הספר המתמחים בתחומים אלו מסייעים לפתיחת דלתות בתחום, היכרות עם אנשי מקצוע וחברות מהתחום ואפילו קבלת המלצות והפניות שונות מהמורים וצוות בית הספר (כמו גם מאנשים הפוגשים במסגרת הקורסים עצמם), המסייעות להשיג מקום התמחות ומקום עבודה לאחר קבלת הרישיון. בשוק העבודה התחרותי של ימינו, מדובר ביתרון שלא יסולא בפז…
יתרון מהותי נוסף של קורסי ההכנה הוא מסגרת הזמנים שהם מציבים עבורנו – קורס הכנה מציב לנו מסגרת ולוח זמנים מפורט לפעול על פיו, ולכן מאפשר לנו לייעל משמעותית את אופן ניצול הזמן שלנו, ובסופו של דבר לסיים את תהליך הנפקת הרישיון בזמן קצר יחסית. ניתן להירשם לכמה קורסי הכנה במקביל, וללמוד כיצד לנהל את הזמן כך שנצליח להגיע לבחינות השונות מוכנים מכל כיוון, וכך לסיים כמה שיותר מהר את השלב הזה. כאשר ניגשים לבחינות לבד, בכוחות עצמנו, קשה שבעתיים לתכנן ולנהל את הזמן באופן יעיל כל כך והתהליך לרוב נמשך זמן רב יותר עד לשלב קבלת הרישיון
נגד – מדוע לא להירשם לקורסי ההכנה?
קיימים גם מספר טיעונים נגד קורסי ההכנה, אותם ניתן לנסות לשפוט בכוחות עצמנו –
טיעון הנגד המרכזי הוא כמובן הטיעון הכספי. בדומה לכל מסלול לימודים אחר, כמו גם אמצעי הכנה ממוקדים אחרים כמו שיעורים פרטיים וכו', גם קורסי ההכנה הנ"ל עולים כסף. בתמורה לכסף מקבלים התלמידים את חומרי הלימוד, גישה לחומרים רבים נוספים ולמרצים והמורים וכמובן – השיעורים והתרגולים השונים המרכיבים את הקורס. טיעון הנגד גורס כי על פי חוק ניתן לגשת לבחינות הרשות לני"ע גם ללא לימודי הכנה מקדימים, ולכן אין צורך "לבזבז" עליהם כסף. בפועל, בוחרים כאמור מרבית הניגשים לבחינות להתכונן אליהן באמצעות קורסי הכנה. רובם מגיעים למסקנה כי קורס הכנה מספק את הסיכויים הגבוהים ביותר למעבר הבחינה, ולכן גם חוסך בסופו של דבר כסף (לגשת למספר מועדים עד שעוברים את הבחינה עולה כמובן יותר כסף…).
טיעון נוסף גורס כי קורסי ההכנה מקיפים ויסודיים מדי, ו"מבזבזים" לתלמידים את הזמן. אך טיעון זה נשמע לרוב רק מפי אנשים שלא ממש מכירים את חומר הלימוד ואת סוג הבחינות. כל מי שעוסק בתחום וצלח את הבחינות בעבר יודע טוב מאוד כי מדובר בבחינות מאתגרות המכסות כמויות גדולות יחסית של חומר, ברמה לא נמוכה כלל. לכן, קשה להגדיר קורס ממוקד הכולל כמה עשרות שעות אקדמאיות כמקיף או בזבזני במיוחד…