הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר עורכים באופן סדיר סדרה של בחינות המהוות תנאי הכרחי ומקדים לצורך קבלת מספר רישיונות תעסוקה שונים בתחומי הפיננסים והביטוח. על מנת לעסוק באופן חוקי ותקני במקצועות כמו ייעוץ השקעות, שיווק וייעוץ פנסיוני, ניהול תיקי השקעת ועוד, קיימת דרישה בחוק להחזיק ברישיון מקצועי מטעם המדינה, ועל מנת לקבל רישיון זה יש לעבור את הבחינות הנדרשות – רשימה אשר משתנה מעט ממקצוע למקצוע. מכך ברור כי קהל היעד של קורסי ההכנה למבחני הרשות לני"ע ומשרד האוצר הוא גברים ונשים המעוניינים לעסוק במקצועות אלו ולהוציא את הרישיון המאפשר לעשות זאת. אך גם מי שכבר מתעניין ברישיונות אלו צריך לעשות סדר ולהבין בדיוק מהן הדרישות הספציפיות של הרישיון עבור המקצוע המסוים בו הוא מתעניין. בנוסף, חלק מהניגשים זכאים לפטורים מחלק מהבחינות. מהו קהל היעד עבור כל אחת מהבחינות, למי מגיע פטור ומאילו מבחנים, ומהו טווח הגילאים של הניגשים לבחינות אלו ולקורסי ההכנה אליהם?
רישיון יועץ השקעות או סוכן ביטוח – קהל היעד נקבע על פי הרישיון בו מעוניינים
כמובן שעל מנת להבין מהו קהל היעד של כל אחד מקורסי ההכנה למבחני הרשות לני"ע ומשרד האוצר, יש להבין קודם אילו בחינות נדרשות עבור אילו רישיונות.
במקרה של בחינות היסוד, מדובר בבחינות המשותפות למרבית הרישיונות השונים, ולכן קורס ההכנה לבחינות אלו רלבנטיים עבור כל מי שמעוניין ברישיונות אלו. הכוונה היא לבחינות ביסודות הכלכלה, יסודות החשבונאות, סטטיסטיקה ומימון ואתיקה ודיני ניירות ערך. במקרה של רישיון ייעוץ ושיווק פנסיוני, כמו גם במקרה של רישיון סוכן ביטוח, קיימת דרישה לעבור גם את הבחינה ביסודות הביטוח (שכן התחום הפנסיוני הוא חלק מעולם הביטוח).
במקרה של בחינות הגמר, הבחינה במקצועית א', אשר עוסקת בפירוט בעולם ניירות הערך, רלבנטית והכרחית עבור רישיונות ייעוץ השקעות, ניהול תיקי השקעות, ייעוץ ושיווק פנסיוני ורישיון סוכן ביטוח. במקרה של ייעוץ פנסיוני בחינת הגמר הנוספת הנדרשת היא בחינת גמר פנסיוני, בעוד לרישיון ניהול תיקי השקעות יש לעבור בחינת גמר במקצועית ב'. עבור רישיון ייעוץ השקעות הדרישה היא לבחינת גמר יחידה, במקצועית א'.
באופן כללי יותר, ניתן לומר כי קהל היעד לקורסי ההכנה למבחנים אלו הם כלל האנשים המעוניינים ברישיונות הנ"ל וניגשים לבחינות הנדרשות. אמנם קורסי הכנה אינם דרישת חובה של הרשות לני"ע או משרד האוצר, אך קורסים אלו כן מומלצים לכל מי שמעוניין בסיכויי הצלחה מרביים בבחינות. מכיוון שמדובר בבחינות בלבד אשר אינן נערכות במסגרת של מסלול לימודים "רשמי" (כמו בחינות סיום סמסטר באוניברסיטאות ומכללות), למרבית האנשים חסרה מאוד המסגרת המקצועית המכינה אותם לקראת הבחינה. לא קל ללמוד לבד, והדבר נכון שבעתיים כאשר ניגשים למספר בחינות שונות בתחומים בהם אין לנו יותר מדי ניסיון, ועל אחת כמה וכמה כאשר עושים זאת במקביל לעניינים רבים אחרים בחיים כמו העבודה, לימודים אחרים ומחויבויות שונות שיש לכולנו בחיי היומיום. קורסי ההכנה התגלו כדרך מצוינת, יעילה ומתומצתת להכין את הניגשים לבחינות באופן אשר מספק הצלחה באחוזים גבוהים ביותר מקרב הניגשים לבחינות.
מי זכאים לפטורים מהבחינות?
עבור חלק מהבחינות ניתן להוציא כאמור פטור מלא, במידה וכבר למדתם קורסים דומים לאלו במסגרת תואר פיננסי, סיימתם את התואר ואתם בעלי זכאות לתואר. קריטריון זה רלבנטי עבור הרבה מאוד אנשים אשר למדו בעבר חשבונאות, ניהול, כלכלה ומספר מקצועות נוספים, בהם עברו קורסים דומים לבחינות הנדרשות על ידי הרשות לני"ע ומשרד האוצר.
קורסים הרלבנטיים לכלל המתעניינים ללא הגבלת גיל ממשית
קבוצת הגילאים של תלמידים ותלמידות הנרשמים לקורסי ההכנה הנ"ל במטרה לקבל הכנה מקצועית ואיכותית לקראת הבחינות הרלבנטיות משתרעת על פני טווח רחב, הנע מגילאי אחרי צבא ועד לאנשים בעשורים מתקדמים של חייהם, ואפילו אנשים המתקרבים לגיל פרישה אך מעוניינים הן בידע המצוי בהכנה לבחינות אלו והן ברישיון התעסוקה עצמו.
קיימת אחידות מסוימת באחוז הניגשים לקורסים הללו כדרך ההכנה העיקרית לבחינה – הן צעירים אחרי צבא והן אנשים מבוגרים יחסית המחפשים הסבה מקצועית וקריירה שנייה בעולם הפיננסים מעדיפים ברובם קורסי הכנה מקדימים, על מנת להגיע ליום הבחינה עם סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר מבחינתם (סטטיסטיקה של שנים רבות ועשרות אלפים שכבר ניגשו לבחינות אלו מדברת בעד עצמה, ובעד קורסי ההכנה…). קשה כאמור להתמודד עם החומר המקצועי הרב לגמרי לבד, וקורסי ההכנה כוללים לא רק מרצים מנוסים וחומרי לימוד מפורטים, אלא גם את הניסיון רב השנים של אותו בית ספר המבטיח כי בקורסים מושם דגש על שאלות אשר חוזרות על עצמן שוב ושוב בבחינות אלו, ועל שיטות למידה והכנה אשר הוכחו כמוצלחות ביותר עבור סוג מבחנים זה.