רכישת מקצוע ו"השגת" קריירה מקצועית באחד התחומים המרכזיים בעולם בו אנו חיים, דוגמת עולם הכלכלה, הפיננסים ושוק ההון, יכולה להיראות משימה מעט מאיימת ומאוד מאתגרת.
מאיפה בכלל להתחיל? אנשים לומדים במשך שנים על גבי שנים על מנת להשיג תארים אקדמאיים מתקדמים אשר יעניקו להם יתרון מסוים בשוק העבודה, אחרים נשארים במקום העבודה במשך עשרות שנים במטרה להתקדם בהיררכיה הארגונית עד שיגיעו לעמדה מספקת מבחינתם. האם אלו הן הדרכים להשתלב בעולם הפיננסים בצורה אמיתית, כזו אשר תעניק לכם קריירה משגשגת וארוכת טווח? האם אכן נדרשות עשרות שנים של התמדה באותו מקום עבודה או לימודים?
התשובה הפשוטה היא – לא. אינכם חייבים תואר שלישי בכלכלה או חמש עשרה שנים באותו התפקיד בחברה מתחום הפיננסים על מנת להתברג בעולם זה ולהתחיל ולעבוד בו כאנשי מקצוע. בפועל, ניתן לעשות זאת בתוך כמה חודשים. הדרך לעשות זאת היא באמצעות רישיון תעסוקה מקצועי מטעם המדינה. כיצד משיגים רישיון מסוג זה, מהן האפשרויות, מהי הדרך המומלצת ביותר ואילו דלתות בדיוק הוא צפוי לפתוח בפנינו?
הדרך הרשמית להשגת רישיון תעסוקה מקצועי מטעם הרשות לני"ע ומשרד האוצר
עולם הכלכלה והפיננסים נחלק כמובן לאינספור תחומים ותתי תחומים שונים, ובתור אחת המערכות הגדולות והסבוכות ביותר בעולם כמובן שקיימים אינספור תפקידים ומשרות בעולם זה, מה שעלול כמובן לבלבל כל צעיר או צעירה (כמו גם אנשים מבוגרים ומנוסים יותר המעוניינים לבצע הסבה מקצועית ולעבור לעסוק בתחום זה) המעוניינים לעסוק באופן מקצועי ויציב בעולם זה.
על מנת לעשות מעט סדר נתמקד כאן קודם כל בכמה מהמקצועות המרכזיים והמבוקשים ביותר בעולם הכלכלה והפיננסים. הכוונה היא למקצועות ייעוץ וניהול, דוגמת ייעוץ פנסיוני וייעוץ השקעות, ניהול תיקי השקעות, שיווק פנסיוני ועוד מספר מצומצם של מקצועות אשר נחשבים כיום לבסיסיים ומרכזיים בעולם הכלכלה, מקצועות הרלבנטיים עבור מיליונים רבים של לקוחות, וביניהם כל אחת ואחד מאיתנו (למשל – כולנו מחזיקים כיום, או אמורים להחזיק, חיסכון פנסיוני, קרן השתלמות וכד'). למרות שמדובר במקצועות מרכזיים בהם רמת הביקוש לעובדים מקצועיים היא גבוהה ויציבה, כמו גם הביקוש בשוק לשירותיהם של אותם אנשי מקצוע, על מנת לעסוק בהם אין צורך בלימודים אקדמאיים הנפרסים על פני שנים ארוכות. בדומה, אין צורך לעבוד בעולם הכלכלה לאורך שנים ארוכות על מנת להגיע לעסוק במקצועות אלו באופן מקצועי.
כיצד בכל זאת ניתן לעסוק במקצועות אלו? בתור התחלה, חשוב להבין כי על מנת להעניק ללקוחות ייעוץ בתחום ההשקעות או הפנסיה, וכמובן שעל מנת לנהל ללקוחות בפועל את תיקי ההשקעות או קרנות הפנסיה שלהם, יש להחזיק ברשיון תעסוקה רשמי מטעם מוסדות המדינה. המוסדות המפקחים על תחומים אלו בישראל הם הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר, כך שרישיון התעסוקה צריך להיות רשמי מטעמם. על מנת להשיג רישיונות אלו, יש לעבור סדרה של בחינות המועברות ישירות על ידי הרשות לניירות ערך או משרד האוצר. מדובר לרוב על כשש בחינות (מה שעשוי מעט להשתנות ביחס לסוג הרישיון הספציפי בו מדובר), חלקן בחינות בסיס ויסודות וחלקן בחינות גמר מתקדמות יותר. לאחר הלימודים או במקביל לזמן בו ניגשים לבחינות אלו יש לעבור גם תקופת התמחות בת שישה עד תשעה חודשים (שוב, כתלות בסוג הרישיון הספציפי בו מעוניינים), במסגרתה עוסקים במקצוע זה אך כמתמחים במסגרת משרד או חברה העוסקים במתן שירותים פיננסיים אלו. לאחר שכל זה מושלם ניתן לקבל את רישיון התעסוקה הרשמי, ולהתחיל לעסוק במקצוע הן באופן עצמאי והן כאנשי מקצוע לכל דבר ועניין כשכירים בגופים העוסקים במתן שירותים אלו (בנקים, בתי השקעות, משרדים פרטיים וכו').
להתחיל בקלות ובלי לחץ בקורס הכנה מקצועי לקראת הבחינות
עד כאן תיארנו את התהליך הכללי אותו יש להשלים על מנת לקבל בסופו של דבר את רישיון התעסוקה הנכסף מטעם המדינה, רישיון המאפשר עיסוק בתחום באופן מקצועי וחוקי. אך כיצד ניגשים בכלל לכל התהליך הזה? מה הצעד המתבקש הראשון שיש לעשות על מנת לעלות על המסלול הנ"ל?
הדרך הטובה והמומלצת ביותר להתחיל ולצעוד בדרך אל רישיונות התעסוקה מתחום הפיננסיים, ולוודא כי היא לא תמשך יותר מכמה חודשים ספורים בסך הכל (בנוסף לתקופת ההתמחות) היא על ידי לימודים ייעודיים המתמקדים בהכנה של תלמידות ותלמידים לקראת כל מבחן ומבחן הנכלל בתהליך הוצאות הרישיון. בהתאם, תוכלו למצוא כמובן קורסים מקצועיים ייעודיים מבית האקדמיה לפיננסים המתמקדים בכל אחת מהבחינות הנדרשות לצורך קבלת הרישיונות, כולל בחינות היסודות והמבואות, כמו גם בחינות הגמר. כאמור, קורסים אלו נבנו במיוחד על מנת להכין תלמידים ותלמידות לכל אחת מן הבחינות הללו, ובמסגרתן נלמדים לא רק הנושאים והחומר באופן כללי, אלא מושם דגש על פתרון טכני של השאלות אשר חוזרות על עצמן שוב ושוב במבחנים אלו לאורך השנים. כאשר בונים קורס המכין במיוחד לקראת בחינה ביסודות הכלכלה, מקצועית א', גמר פנסיוני או כל בחינה אחרת בתחום, אחד היתרונות מהם ניתן ליהנות הוא הניסיון הרב שנצבר לאורך השנים, ניסיון המאפשר להעריך ברמה גבוהה יחסית של וודאות אילו שאלות יופיעו בבחינה הבאה, או לפחות אילו סוגי שאלות וכיצד ניתן להתמודד איתן ביתר קלות.
אם כן, המקום הטוב ביותר להתחיל על מנת להגיע במהרה יחסית למצב בו מחזיקים ברישיון תעסוקה רשמי בעולם הפיננסים, הוא בקורסי הכנה לבחינות החיצוניות של משרד האוצר והרשות לניירות ערך. משם ואילך המסלול יתבהר והכל יהיה פשוט וקל יותר.