הבחינות הנדרשות לצורך קבלת רישיונות פיננסיים שונים, בחינות המועברות על ידי הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר, מהוות תנאי הכרחי לקבלת הרישיון הסופי ועיסוק בתחום באופן רשמי וחוקי. עבור מרבית הרישיונות נדרש לעבור שש בחינות שונות, בחלק מהמקרים מדובר בחמש בחינות. אך חשוב להכיר כי לא מעט אנשים זכאים לקבל פטור לפחות מחלק מהבחינות, מה שעשוי לחסוך להם לא מעט זמן, כסף ומתח נפשי. מתי ניתן לקבל פטורים? מאילו בחינות? ומי זכאי לפטורים אלו, אשר עשויים לקצר עבורו את תהליך קבלת הרישיון המיוחל?

מי זכאים לקבלת פטור מבחינות הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר?

באופן כללי, פטורים מחלק מהבחינות המועברות על ידי הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר כחלק מהתהליך לקבלת רישיונות פיננסיים, ניתנים לאנשים אשר כבר למדו מקצועות אלו ונבחנו עליהם בהצלחה, במסגרת לימודים אקדמאיים קודמים.

לדוגמה, הבחינות ביסודות הכלכלה, יסודות החשבונאות וסטטיסטיקה ומימון עוסקות בנושאים אותם לומדים לעומק במסגרת לימודים לתארים אקדמאיים כמו תואר ראשון בכלכלה, תואר בחשבונאות, תואר בניהול וכיוצ"ב. תלמידים אשר כבר עברו בהצלחה קורסים אלו במסגרת לימודים אקדמאיים קודמים יהיו זכאים לקבלת פטור מהבחינות הרלבנטיות, אך זאת רק במידה וסיימו את לימודי התואר או שהם לפחות זכאים לתואר מבחינות הדרישות האקדמיות.

בנוסף, גם תלמידים אשר למדו בעבר מקצועות אלו במסגרת לימודי תואר בחו"ל יוכלו לקבל פטור מהבחינות הנ"ל, אך ייאלצו להציג לא רק את התעודה וגיליון הציונים וכו', אלא גם אישור מאחת מהאוניברסיטאות בארץ בדבר הכרה בלימודי התואר שעשו בחו"ל.

עבור אילו מהבחינות ניתן לקבל פטורים?

כאמור, ניתן לקבל פטורים עבור בחינות בנושאים אשר כבר נלמדו במסגרת לימודי התואר. זה רלבנטי בעיקר לבחינות כמו יסודות הכלכלה, החשבונאות וסטטיסטיקה/מימון.

עבור חלק מהבחינות מן הסתם לא נוכל לקבל פטור, מפני שהן ייחודיות לרישיונות הפיננסים ומועברות במתכונת זו בעיקר בהקשר זה. אלו הן, למשל, בחינות הגמר – הבחינה "מקצועית א' " אשר עוסקת בהרחבה בעולם ניירות הערך, "גמר פנסיוני" העוסקת בתחום הפנסיוני וכיוצ"ב.

גם אם מקבלים פטור "רק" עבור חלק מהבחינות הנדרשות על ידי הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר, זה עדיין יכול להוות יתרון משמעותי ביותר. כל בחינה שכזו מצריכה כאמור תקופת לימודים והכנה מקדימה, וכאשר ישנן חמש או שש בחינות הלימודים עלולים להיות מעט אינטנסיביים, או שפשוט יימשכו לאורך זמן רב יותר. פטורים עבור חלק מהבחינות הללו יורידו משמעותית מהעומס ומהמטלות הנדרשות, וכך יוכלו הן להקל עלינו והן לקצר עבורנו משמעותית את משך הזמן עד להשלמת כל החובות הנדרשות וקבלת הרישיון המיוחל.

במידה וגם אתם/ן בוגרי/ות תואר ראשון הכולל במסגרתו חלק מהמקצועות עליהן נבחנים ברשות לניירות ערך ומשרד האוצר, ייתכן בהחלט כי גם אתם/ן זכאים/ות לפטור. מומלץ מאוד לבדוק זאת לעומק וליהנות מכל פטור שאתם יכולים לקבל.

המאמר פורסם ב-30.4.2024