אחד הקווים המנחים עבור צעירים וצעירות רבים המעוניינים לבחור תחום ומסלול לימודים, הוא כמובן היצע העבודה במשק עבור המקצועות הנכללים באותו תחום. עבור מרבית הסטודנטים, בחירת מסלול הלימודים מושפעת באופן חזק ביותר מהמצב בשוק העבודה, וממה שצפוי לקרות בשוק בשנים הקרובות. לאור זאת, ניתן להבין טוב יותר את הרמה הגבוהה כל כך השוררת כיום בשוק הלימודים בארץ של ביקוש ללימודי ייעוץ ושיווק פנסיוני. מקצועות אלו הפכו לשניים מהמקצועות המבוקשים ביותר במשק הישראלי ממש בשנים האחרונות, וככאלו הם מושכים לכיוונם רבים המעוניינים במקצוע יציב בו הביקוש לשירותיהם של אנשי המקצוע גבוה וצפוי להישאר גבוה גם בשנים הקרובות. מה הופך את המקצועות הללו למבוקשים כל כך ומהי הדרך לעסוק בהם ?
הרפורמה שיצרה ביקוש עצום לשירותי ייעוץ ושיווק פנסיוני
התשובה לשאלה – כיצד הפכו מקצועות אלו למבוקשים כל כך בשוק הישראלי, היא למעשה פשוטה וישירה – רפורמה מקיפה הנערכת בשוק הפנסיה הישראלי במהלך העשור וחצי האחרונים ועדיין נמצאת בעיצומה, היא שיצרה את הביקוש העצום לשירותיהם של משווקים ויועצים פנסיוניים. במסגרת רפורמה זו מבטיחים חוקי העבודה של המדינה כי לכל עובד בישראל – שכיר או עצמאי, תהיה קרן פנסיה (או חיסכון פנסיוני ארוך טווח אחר כלשהו), קרן אליה יופרש כסף מדי חודש הן על ידי העובד עצמו והן על ידי מעסיקיו.
הרפורמה הנ"ל הוחלה על משק בו אחוז החוסכים לפנסיה לא היה גבוה במיוחד לפני כן, ובכך יצרה בתוך פחות משני עשורים קבוצה עצומה של עובדים ועובדות אשר נדרשים להתמודד פתאום עם חיסכון פנסיוני, עם אפיקי ההשקעה הפוטנציאליים השונים עבור חיסכון זה ועם הרבה מאוד בירוקרטיה הקשורה לתחום. מיותר לציין כי לאדם הממוצע אשר תחום התמחותו אינו עולם הביטוח או הפיננסים, ההתמודדות עם כל המידע הרלבנטי הזה אינה פשוטה. בפועל, מדובר באחד מסוגי החסכונות החשובים ביותר שיש לאנשים בימינו – החיסכון שעתיד לאפשר לנו לפרוש מחיי העבודה בראש שקט ולדעת כי תהיה לנו הכנסה שוטפת גם בגילאי הזקנה בהם לא נוכל או נרצה לעבוד, אך עדיין נצטרך לממן את עצמנו…
לכן, מה שנוצר בפועל הוא קבוצה בת מאות אלפים ואפילו מיליונים של עובדים אשר מעוניינים (ומחויבים על פי חוק) להסדיר את חסכונות הפנסיה שלהם, ולנהל אותם באופן שוטף מדי שנה (לוודא שמסלולי ההשקעה עדיין רלבנטיים ואטרקטיביים, להתמודד עם שינויים בתחום, לבחון האם נכון יותר להחליף מסלולים או אפיקי השקעה וכו'). יועצים ומשווקים פנסיוניים הם בדיוק אנשי המקצוע אשר נותנים מענה לצרכים נרחבים אלו, ומכאן העלייה החדה בביקוש לשירותיהם.
רישיון ייעוץ ושיווק פנסיוני מטעם המדינה – הדרך החוקית לעסוק בתחום
לאחר שהבנו את הגורמים לרמה הגבוהה כל כך של ביקוש לשירותיהם של משווקים ויועצים פנסיוניים, ניתן בהשלכה מכך להבין את הביקוש הגבוה כל כך ללימודים לקבלת רישיון יועץ ומשווק פנסיוני. רישיון זה, המונפק מטעם המדינה, הוא רישיון רשמי הנדרש על פי חוק על מנת לעסוק בתחום באופן מקצועי. ללא רישיון זה, אין זה חוקי להעניק שירותי ייעוץ ושיווק פנסיוניים. לצורך קבלת רישיון זה קיים צורך במעבר של מספר בחינות שונות שמעבירים גופים כמו הרשות לניירות ערך והממונה על הביטוח במשרד האוצר, כמו גם בתקופת התמחות. רק לאחר השלמת כל המבחנים ותקופת ההתמחות ניתן לקבל את הרישיון ולעסוק במקצועות המבוקשים הללו באופן חוקי, הן כשכירים והן כעצמאיים.
בעוד הרשות לני"ע ומשרד האוצר אינם מחייבים את המעוניינים לעסוק בייעוץ ושיווק פנסיוני להירשם למסגרת לימודים זו או אחרת לצורך קבלת הרישיון, זהו בפועל הפתרון בו נוקטים מרבית היועצים והמשווקים לעתיד. אחוז ניכר מבין היועצים והמשווקים הפנסיוניים כיום הם אנשים אשר עברו מסלול לימודים מסוים במטרה לצלוח את המסלול לקבלת הרישיון. יש לציין כי מסלול זה אינו בלתי אפשרי ויכול להיות אפילו קצר יחסית, במידה וניגשים אליו בצורה מושכלת ובאמצעות לימודי הכנה מתאימים.
מוסדות לימודים שונים דוגמת האקדמיה לפיננסים מציעים מסלולי הכנה ממוקדים ספציפית עבור רישיון ייעוץ פנסיוני. מסלול הלימודים כולל קורסי הכנה ממוקדים עבור כל אחת מהבחינות אותן יש לעבור על מנת לקבל את הרישיון. מדובר בשש בחינות שונות, אשר אלו המגיעים אליהן לאחר הכנה מקצועית מוקדמת עוברים אותן באחוזי הצלחה מרשימים וגבוהים. בנוסף, גם למציאת מקום לביצוע ההתמחות בה מחויבים היועצים והמשווקים העתידיים, וגם למציאת מקום עבודה ראשון לאחר קבלת הרישיון, מסייעים לרוב הלימודים המקדימים על ידי יצירת קשרים עם אנשים רבים הפועלים בתחום, רכישת שם כתלמידים של בית ספר מוכר בתחום זה וכו'.