רישיון סוכן ביטוח מאז ומתמיד היווה רישיון נחשק אשר הביקוש לו בשוק העבודה גבוה ביותר. בשנים האחרונות רמת הביקוש לרישיון זה עלתה אף מעבר לרף הגבוה הרגיל, עם עלייתם של מקצועות הייעוץ והשיווק הפנסיוני לקדמת הבמה התעסוקתית – מקצועות אשר העיסוק בהם דורש גם כן רישיון ייעודי, אשר הוצאתו כרוכה בתהליך דומה ביותר לזה של רישיון סוכן ביטוח "רגיל". הן לצורך הוצאת רישיון סוכן ביטוח והן עבור רישיונות ייעוץ ושיווק פנסיוני, יש לעבור מספר שלבים ולעמוד בדרישות של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון של משרד האוצר. מה כוללות הדרישות הרלבנטיות עבור כל אחד מהמקצועות והאם קיים הכרח בלימודים מקדימים על מנת לעבור את השלבים הללו בהצלחה?
סדרת בחינות יסוד, התמחות מעשית ובחינות גמר מאתגרות
על מנת להוציא את כל אחד מהרישיונות מהללו (רישיון סוכן ביטוח ורישיון ייעוץ ושיווק פנסיוני), כמו גם עבור רישיונות נוספים מעולם הפיננסים דוגמת ייעוץ השקעות וכד', יש לעבור סדרה של בחינות המועברת מטעם משרד האוצר והרשות לניירות ערך. מכיוון שעולם הביטוח כרוך באופן הדוק בעולם הפיננסים ושוק ההון, חלק מהדרישות עבור קבלת רישיון סוכן ביטוח כוללות היכרות מעמיקה ויסודית עם תחומים שונים בעולם הפיננסים וניירות הערך. לכן, למעשה חלק ניכר מתהליך הוצאת הרישיון במקרה של סוכן ביטוח או יועץ פנסיוני משותף לתהליך הוצאת רישיון מנהל תיקי השקעות או יועץ השקעות.
הבחינות בהן מחויבים המעוניינים ברישיון סוכן ביטוח נחלקות לשני חלקים – בחינות יסוד ובחינות גמר. בחינות היסוד כוללות בחינה אחת ביסודות הביטוח, המועברת מטעם הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, ושלוש בחינות נוספות המועברות מטעם הרשות לניירות ערך (ומשותפות כאמור גם למעוניינים ברישיונות ייעוץ וניהול השקעות וכו'), אלו הן הבחינות ביסודות הכלכלה, יסודות החשבונאות וסטטיסטיקה ומימון.
לאחר השלמת תקופת התמחות בת שישה חודשים הנדרשת לצורך קבלת הרישיון (או במהלכה), על המועמדים לעבור מספר בחינות גמר מאתגרות, הנדרשות לצורך השלמת התהליך. במקרה של רישיון סוכן ביטוח מדובר בבחינות גמר המועברות גם כן מטעם הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר – בחינות בביטוח רכוש וביטוח תאונות. במקרה של רישיון ייעוץ או שיווק פנסיוני מדובר בבחינת גמר פנסיוני ובבחינה נוספת אשר מועברת מטעם הרשות לני"ע – הבחינה "מקצועית א' ", העוסקת בעולם ניירות הערך.
לא חובה אבל מומלץ – מרבית הנרשמים לבחינות מתכוננים באמצעות קורסי הכנה
לאחר שהבנו מהן הדרישות הרשמיות מטעם מוסדות המדינה הרלבנטיים עבור הוצאת רישיון סוכן ביטוח, נשאלת השאלה – האם קיים צורך והכרח במסלולי לימודים המכינים לקראת הבחינות הנ"ל? התשובה היא – כן ולא. לא קיים הכרח על פי חוק בלימודים מקדימים או בקורסי הכנה למיניהם. על הנרשמים להגיע לבחינה ולעבור אותה בהצלחה, בין אם למדו את החומר והתכוננו לבחינה בכוחות עצמם, ובין אם במסגרת לימודים והכנה כלשהי. האם קיים צורך בלימודי הכנה? אם לשפוט על פי הסטטיסטיקה, כנראה שהתשובה היא – כן. אחוז ניכר מבין הניגשים לבחינות היסוד ולבחינות הגמר מגיעים לבחינה לאחר שעברו לימודי הכנה מסוג זה או אחר. מי שמגיע ללא כל רקע אקדמי או מגיע ממסגרות לימודים קודמות בתחומים הקשורים לעולם הפיננסים ו/או הביטוח כמעט תמיד נרשם לקורסי הכנה לבחינות. גם אלו המגיעים עם רקע אקדמי מסוים, ולעיתים אף מקבלים פטורים מחלק מהבחינות הנ"ל, לרוב נרשמים לקורסי הכנה לבחינות המסוימות אליהן הם כן ניגשים.
מדוע רבים כל כך בוחרים בלימודים מקדימים?
ההסבר לעובדה כי רבים כל כך מגיעים לבחינות לאחר לימודי הכנה מקדימים הוא פשוט – מדובר בבחינות מאתגרות, עם לא מעט חומר ומגוון רחב של שאלות פוטנציאליות שעשויות להופיע בהן. מסגרת לימודים המתמחה ספציפית בהכנה לקראת בחינות אלו ומועברת על ידי אנשי מקצוע אשר הכינו אינספור תלמידים ותלמידות בהצלחה לבחינות ומכירים את השאלות המופיעות בהן בעל פה, היא הסיכוי הברור והטוב ביותר לעבור את הבחינה. אחוז הניגשים הצולחים את הבחינות בהצלחה הוא גבוה במיוחד בקרב הניגשים לאחר קורסי הכנה מקדימים, והכלים בהם משתמשים המורים בקורסים אלו מבטיחים כי כל אחד מהמשתתפים מגיע ליום הבחינה בצורה הטובה ביותר האפשרית. מעבר חוזר ונשנה על שאלות החוזרות על עצמן ומופיעות בבחינות הרלבנטיות שוב ושוב, חומרי לימוד מקצועיים, מסודרים ונוחים אשר מקלים על מלאכת הלמידה משמעותית, מורים מנוסים בהם ניתן להיוועץ ולקבל מהם גם הכוונה פרטנית בכל שלב של הקורס ועד למועד הבחינה – כל אלו הופכים את קורסי ההכנה לבחינות לאטרקטיביים במיוחד עבור רבים מהניגשים והניגשות לבחינות.
אז האם רישיון סוכן ביטוח מצריך בהכרח לימודים מקדימים? מבחינה רשמית וחוקית, התשובה היא – לא. אך מבחינה ריאלית ובהנחה כי מעוניינים לגשת לכל בחינה רק פעם אחת ולעבור אותה בהצלחה, התשובה היא בהחלט – כן.